Fransız Üniversite Kütüphanelerinde McCarthy Tarzı Sansüre Karşı İmza Kampanyası

Fransız Üniversite Kütüphanelerinde McCarthy Tarzı Sansüre Karşı İmza Kampanyası, Sorbonne Üniversitesi Rektörü Profesör Philippe Boutry’ye

 

Kısa bir süre önce Sorbonne Üniversitesi’ne bağlı Pierre Mendès France kütüphanesinin bir kullanıcısı, kütüphanecilerden birine, Geoffrey Roberts’ın (İrlanda Cork Üniversitesi’nde profesör ve Kraliyet Tarih Kurumu üyesi) Stalin’in Savaşları: Dünya Savaşı’ndan Soğuk Savaşı’na 1939-1953  adlı eserinin Fransızca baskısının satın alınmasını önerdi. Kitabın Fransızcası 2014 yılında Delga Yayınları ve orijinali de İngilizce olarak 2006 yılında Yale Üniversitesi Yayınları tarafından basılmıştı. Kitap önerisi şöyle karşılık buldu:

‘Önerilen çalışma, her ne kadar bir profesör tarafından kaleme alınmış olsa da, prensip olarak [a priori] raflarımızda yer alması için gereken tarihsel ve bilimsel tarafsızlık kriterini yerine getirmediği gözükmektedir. Bu yayınevinden basılan diğer kitaplar için de aynı durum geçerlidir.’

Kütüphane yöneticileriyle zan altındaki bu kitap hakkında ve yayınevleri tarafından basılan kitapların kütüphane raflarında yer bulabilmesi için gereken önkoşullar hakkında iletişime geçildiğinde, bir dizi kaçamak yanıtla karşılaşıldı. Söz konusu rafların Sovyet Rusya tarihi bölümüne bir göz atınca,  on beş yılı aşkın süredir sistematik olarak, Bernard-Henri Lévy ve André Glucksmann gibi propagandacı gazetecilerin, hatta Ernst Nolte gibi Yahudi soykırımını inkar eden yazarların kitaplarının satın alınmış olduğunu görüyoruz. Buna karşılık, aynı dönemde  Arno Mayer, Michael Carley, Alexander Werth (örneğin 2011’de yeniden basılan Rusya Savaşta adlı eseri) gibi Fransızca olarak basılan bilimsel eserler raflarda yer bulamamış.

Bu sansür aslında özel bir bağlamda ortaya çıkıyor. Örneğin, Auschwitz kampının  kurtarılmasının 70. Yıldönümü vesilesiyle 21 Ocak 2015’te düzenlenen kutlama törenine Rusya’nın çağrılmamasını mazur göstermek için Polonya dışişleri bakanı Grzegorz Schetyna imha kamplarındaki insanları Kızıl Ordu’nun değil Ukrayna’nın kurtardığını iddia ediyor. Ukrayna başbakanı Arseni Iatseniouk ise 8 Ocak’taki bir açıklamasında, kamuoyundan hiç de tepki görmeden, 1941 haziranında Sovyetlerin Almanya’ya saldırdığını iddia edebiliyor.

Bu büyük yalanlar hiç bir resmi tepki görmedi. Bu pasif kalış, ancak, üniversitelere kadar girmiş olan sansürün sonucu ortaya çıkan kamuoyunun tarih bilgisinin yetersizliği sayesinde mümkün hale gelmiştir. Uzun süredir örtük ve sinsice yürütülen bu sansür şimdi öyle bir noktaya gelmiştir ki,  Sorbonne Üniversitesi’ne bağlı bir kütüphane, tanınmış bir üniversite profesörünün ve ilerici bir yayınevinin kataloğundaki bütün kitaplarının sansürlenmesini gizlemeye bile teşebbüs etmemiştir.

Bizler, üniversite etiğinin bu apaçık ihlalinin sona ermesini ve Sorbonne Üniversitesi’ne bağlı Pierre Mendès France  kütüphanesinin, öğrencilerin ve diğer kütüphane kullanıcılarına sunulan bilimsel yayınların alımlarında çoğulculuk ilkesine saygı duymasını talep ediyoruz. Bizler bu saygının, aynı zamanda, diğer üniversite kütüphanelerinde de geçerli olmasını talep ediyoruz.

Üniversite kütüphanelerinde MacCarthy tarzı sansüre hayır !

Bu olayla  ilgili dosyanın tamamına ve tarafların mektuplaşmalarına şu adresten ulaşabilirsiniz:

 

Godefroy Clair, ‘ingénieur d’études’, Paris 8 Üniversitesi

Annie Lacroix-Riz, emekli tarih profesörü, Paris 7 Üniversitesi

Aymeric Monville, Delga Yayınları direktörü.

 

Paris, 3 Şubat 2015