SMMM SINAV YÖNETMELİGİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

izmir

/ #317 Re: re

2012-09-14 21:47

#316: re - re

 

arkadaşlar bu bana türmob tarafından gönderilen dilekçemize vermiş olduğu cevap okursanız anlıyacaksınızki bize yapamadıkları için değil istemedikleri için ek sınav hakkı vemiyorlar çünkü ek sınav hakkı yeterlilik sağlamıyacakmış çünkü katılımcılara çok kolaylıklar sağlıyan bir sistemmiş zaten sınav sistemimiz buna rağmen başarırsız olduğumuz için ek sınav hakkınız yok der gibiler dalga geçer gibi bir cevap bence yücel beyin uğraşıları falan hepsi yalan ben hala bu dilekçeyi maliye bakanlığına başbakanlığa ve türmoba yolluyorum sizde yollamaya devam edin hatta Ankara ya gidip toplu şikayette bulunalım derim saygılarımla.

TÜRMOB DİLEKÇE CEVABI

İletinizde; Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavı’ndan başarısız olma halinde yeniden sınava katılmak için bekleme süresine tabi olunduğu, af sınav hakkı verilmesi ve bekleme süresi sonrasında sadece başarısız olunan derslerden sınava katılmanın sağlanması önerileri yer almış, herhangi bir bilgi veya belge talep edilmemiştir.

Bu nedenle; başvurunuz 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında değerlendirilememiştir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavları, 16 Ocak 2005 tarih ve 25702 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış “Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği” çerçevesinde yürütülmektedir.

“… Sınav Yönetmeliği”nin “Tekrar Sınava Girebilme” başlıklı 21. Maddesinde aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.

“Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamayanlar sınav sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren en çok 2 yıl içinde 4 sınava daha girebilirler. Bu sınavlar 100 üzerinden 60 puandan az not alınan konuları kapsar.

Bu sınav haklarını süresi içinde kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar 2 yıl süreyle meslek sınavlarına alınmazlar.

İki yıllık süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konuları kapsamak üzere bu yönetmelik hükümlerine göre sınavlara katılabilirler.

Bu düzenleme, adaylara; katıldığı ilk sınavdan sonra başarısız olduğu her bir ders için ayrı ayrı 4 kez daha sınava katılma hakkı vermekte ve bu haklar 2 yıl içinde kullanılabilmektedir.

Katılımcılar için kolaylıklar içeren bu sisteme rağmen başarısız olunması halinde adaylara mesleki bilgisini geliştirmesi için 2 yıllık bir süre verilmekte ve bu süre sonunda adaylar, mesleki yerliğini ortaya koymak üzere yeniden sınavlara katılmaya başlayabilmektedir.

2 yıllık bekleme süresi sonunda adayların mesleki yeterliğinin ölçülmesi her gün değişen uygulama ve yasalar nedeniyle gerekliliktir.

“Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınavları”na toplam 5 defa katılmış ve bu sınavlarda mesleki yeterlik gösteremediği için başarısız olmuş adaylar için “Ek Sınav” hakkı verilmesi adaylarda mesleki yeterlik sağlamayacaktır.

Bu durumda olan adayların, bekleme süresinde; yetersiz oldukları mesleki konularda gelişimlerini sağlayacak çalışmaları yapmaları kendileri için yararlı olacağı gibi, kamu adına da yararlı olacaktır. Sınavda başarılı olarak mesleğe giren adayların, ekonomiyi kayıtlayarak vergi ve primleri ortaya koymak gibi son derece önemli kamusal görevi mevcuttur. Bu kamusal görevin yerine getirilmesi, mesleki yeterlikle mümkündür.

Bilgilerinizi rica ederiz.

TÜRMOB